expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Thursday, April 11, 2013

SIMPLYSITI MAKEUP TUTORIAL


Bismillah... Assalamualikum...

Hai pekabar followers & friends? Sis Ain Melur ingin berkongsi minat bersama anda. Mesti ramai yang sudah mencuba produk Simplysiti kan? Sis pun sudah mencuba. Memang naik seri. Sis syorkan kepada followers & friends produk Simplysiti bukan sekadar Sis Ain Melur peminat Dato' Siti Nurhaliza, tetapi produk Simplysiti di antara kosmetik yang halal. Dan setiap hasil makeup akan kelihatan cantik, berseri-seri. Ok, let check out here!

PRODUK KOSMETIK SIMPLYSITI



TUTORIAL SWEET GLAMOUR LOOK

video

Produk yang ada di pasaran.

Pelbagai pilihan compact powder, eyeliner & lain-lain.


TUTORIAL SIMPLYSITI BEJEWELED SAPPHIRE

video

Produk Simplysiti Bejeweled.

TUTORIAL SIMPLYSITI BEJEWELED RUBY

video


TUTORIAL SIMPLYSITI GOLD EDITION

video

Makeup SimplySiti Gold Edition.

TUTORIAL SOPHISTICATED LOOK

video


TUTORIAL SIMPLYSITI SAFIYYAH TV9

video

Ok, followers & friends... Macam mana? Best tak?

Untuk maklumat lanjut boleh lah layari http://simplysiti.com.my/

Life is Beautifil . Moderate Attire Look . Muslimah




Tuesday, April 9, 2013

REKAAN HAND BAG & PURSE YANG UNIK

Bismillah... Assalamualikum... Hai apa khabar followers & friends...? Lately Sis mengidam untuk collect seberapa banyak handbag... tapi tahap kewangan Sis sekarang ni masih belum mengizinkan. Mungkin ramai yang tahu tentang pelbagai rekaan handbag & purse. Kebiasaannya handbag & purse kasual. Sis tetarik untuk publish topik ini kerana ianya sangat eye-catchy. Lets read friends!!! 
bellepapier.blogs.splitcoaststampers.com
Cantik tak? Bukan sekadar hobi, tetapi pembuatan handbag & purse unik kini sudah menjadi perniagaan yang di gemari ramai. Gambar di atas handbag yang mempunyai bahagian luar yang keras, printed material, perincian patchwork, pemegang di perbuat dari rotan & di hiasi reben. Serta warna pink yang menarik perhatian wanita di luar sana.



Rekaan ini pula cluth yang di perbuat daripada kayu. Unik kan?


Gambar bawah ini menunjukan rekaan handbag yang di perbuat dari besi. Perincian corak & warna. Button pula tutup botol. Recycle.

Apa yang unik handbag di bawah ini? Hurm... dah tentulah coraknya. Pada pemerhatian Sis handbag material handbag ini adalah PVC atau canvas yang telah di warnakan dengan cat minyak. Dan permukaannya mempunyai texture. Pemegangnya pula di hiasi dengan butiran manik. 


Cute & simple! Dua perkataan yang terucap ketika melihat gambar purse comel di bawah ini. Menggunakan kaedah patchwork, bunga matahari menjadi rekaan perinciannya. Seronoklah kalau dapat buat collection.

Mungkin ada sesetengah orang merasa pelik dengan purse cute ni. Tapi Sis sangat menyukainya. Bagi remaja & wanita yang inginkan kelainan, bolehlah cuba menggunakan purse sebegini. Mterialnya fabrik biasa tapi bercetak (printed fabrik).

Purse comel ini rupa ketam atau karipap ya?! Hehe... Material fabrik biasa, cuma di guntin zig zag untuk finishing nya.

Ini bag zaman 1875 dahulu. Uniknya pada outline serta sulaman tangan. Mungkin handbag ini dijahit menggunakan tangan.

Ada berani nak cuba buat handbag macam ni? Haaa... ini recycle tau.

Bentuk bibir unik. Sis percaya pada remaja yang inginkan kelainan pasti ingin mencuba ini.

Handbag box. Best nya kalau dapat buat koleksi kan?

Handbag ini sangat halus buatannya. Bahagian luar gambar bunga adalah jahitan manik-manik halus. Dan ada juraian manik di bawahnya. Untuk menghasilkan handbag ini perlukan fokus, ketelitian & kesabaran yang tinggi. 

Simple & unik. Handbag cheongsam.

Hasil seni yang sangat cantik & unik. Walaupun simple, namun ia mempunyai nilai estetika yang tinggi. Sis bagi 5 bintang untuk ini. Perincian patchwork dari PVC.

Followers & friends minat tak nak buat koleksi handbag bergini?
Bagi sesiapa yang ingin berkongsi idea bolehlah beri comment atau emelkan pada Sis.

Life is Beautiful . Moderate Attire Look . Muslimah


Saturday, April 6, 2013

KASUT UNTUK DI SEWA

Bismillah...Assalamualaikum..

Sis ada 2 kasut untuk di sewa. Coverage untuk kawasan Senawang & Seremban sahaja.
Harga sewaan : RM30 / hari untuk 1 kasut.



Kasut kulit
Warna hitam
Kulit permukaan ada tekstur
Saiz 9
Jenama Velentino Rudi




Kasut kulit
Warna purple & pink
Kulit permukaan ada tekstur
Saiz 9
Jenama Intan Suri

Kedua-dua kasut ini sesuai di pakai untuk majlis perkahwinan, bertunang, bakal pengantin, dinner, fashion show & majlis-majlis formal.

Hubungi Sis Ain Melur >>bidadari4187@gmail.com<< atau http://www.facebook.com/sisainmelur.
Via phone Sis Ain Melur 014-6629976
Ok contact me now! 

Life is Beautiful....

Friday, April 5, 2013

BEADED BRACELET

Rasanya sudah ramai yang mengetahui tentang Beaded Bracelet (gelang bermanik) ini. Bagi yang menggemarinya bolehlah enjoy membacanya!

Gelang adalah satu artikel barang kemas yang dipakai di sekeliling pergelangan tangan. Apabila ia dipakai di sekitar buku lali ia dipanggil gelang kaki atau gelang kaki. Satu gelang but digunakan untuk menghiasi but. Gelang boleh diperbuat daripada logam, kulit, kain, bahan plastik atau lain-lain dan kadang-kadang mengandungi permata, batu, kayu, cengkerang, kristal, logam atau gelung plastik, mutiara dan bahan-bahan yang lebih banyak. Gelang juga digunakan untuk tujuan perubatan dan pengenalan, seperti gelang alahan dan hospital pesakit pengenalan tag dan tag Gelang juga dipakai untuk bayi yang baru lahir.
Asal

Walaupun gelang panjang (term armlet) mungkin sama dari segi teknikal, ia juga diambil untuk di pakai  di atas bahu: cincin lengan (arm ring). Asal 'gelang'(bracelet) istilah dari Yunani makna 'brachile' 'cabang', melalui "Old French Barcel'. Gelang juga bersedia kecil atau bracer (lengan-pengawal digunakan oleh pemanah).

Haaaa.... cantik tak???

Apakah item yang di gunakan untuk membuat beaded bracelet?
1.Playar muncung tirus 
2.Manik (pelbagai bentuk & warna) 
3.Chain (rantai besi yang sesuai) 
4.Tali getah 
5.Cangkuk
6.Stopper
7.Shell end

Ini adalah bahan yang biasa di gunakan. Setiap bahan akan berubah mengikut design bracelet.


Di Malaysia pun banyak kedai yang membekalkan barangan membuat kraf tangan.



Jenis-jenis Manik

Manik boleh dibahagikan kepada beberapa jenis kategori, berdasarkan kriteria yang berbeza seperti bahan-bahan komponen, proses pembuatan, tempat atau tempoh asal, corak permukaan, atau bentuk am. Dalam beberapa kes, seperti millefiori dan cloisonne manik, pelbagai kategori mungkin bertindih dalam fesyen inseparably saling bergantungan.

Komponen manik:

Bahan-bahan Semulajadi
Manik masih dibuat dari bahan-bahan yang secara semulajadi berlaku banyak, kedua-dua organik (iaitu, haiwan atau asal berasaskan tumbuhan) dan bukan organik (semata-mata mineral asal). Walau bagaimanapun, beberapa bahan-bahan ini kini rutin menjalani beberapa pemprosesan tambahan manusia di luar untuk membentuk dan penggerudian, seperti peningkatan warna melalui pewarna atau penyinaran.

Organik semulajadi termasuk tulang, karang, tanduk, gading, benih (seperti kacang tagua), haiwan shell, dan kayu. Bagi kebanyakan sejarah manusia, mutiara manik muktamad berharga asal semulajadi kerana jarang mereka, walaupun proses pengkulturan mutiara kini telah menjadikan mereka jauh lebih biasa. Amber dan jet juga asal organik semula jadi, walaupun kedua-dua bahan-bahan yang telah menjalani fosilisasi geologi separa.

Inorganics semulajadi termasuk pelbagai jenis batu (daripada batu permata untuk mineral biasa) dan logam. Daripada kedua, hanya beberapa logam berharga berlaku dalam bentuk yang tulen, tetapi lain-lain logam asas disucikan serta boleh diletakkan dalam kategori ini bersama-sama dengan aloi semula jadi berlaku tertentu seperti elektrum. Terdapat juga manik kertas.

Bahan Sintetik

Bahan-bahan yang tertua yang masih hidup sintetik yang digunakan untuk pembuatan manik umumnya seramik: tembikar dan kaca. Manik juga dibuat daripada aloi purba seperti gangsa dan tembaga, tetapi kerana mereka adalah lebih terdedah kepada pengoksidaan, mereka secara umumnya telah kurang baik dipelihara di tapak arkeologi.

Banyak sub-jenis yang berbeza daripada kaca kini digunakan untuk pembuatan manik, beberapa yang mempunyai nama-nama mereka sendiri khusus komponen. Manik kristal mempunyai peratusan yang tinggi plumbum oksida dalam formula kaca, meningkatkan indeks biasan. Kebanyakan jenis kaca yang lain yang dinamakan mempunyai rumusan dan corak mereka tidak dapat dipisahkan daripada proses pembuatan.

Kecil, berwarna-warni, fusible manik plastik (sesetengah jenama Nabbi, Hama, Perler, dan Pyssla) boleh diletakkan pada pepejal plastik bersandarkan tambatan pelbagai reka bentuk borang dan kemudian cair bersama-sama dengan besi; alternatif, mereka boleh digantung ke rantai atau gelang, atau ditenun ke dalam keychains. Fusible manik datang dalam pelbagai warna dan darjah ketelusan / kelegapan, termasuk jenis bahawa cahaya dalam gelap atau mempunyai perhiasannya dalaman; papan tambatan datang dalam pelbagai bentuk dan beberapa corak geometri. 

Manik mainan plastik, yang dibuat oleh mencencang tiub plastik menjadi kepingan pendek, telah diperkenalkan pada tahun 1958 oleh Munkplast AB dalam Munka Ljungby, Sweden, di bawah Nabbi jenama. Dikenali sebagai manik India, mereka telah asalnya dijahit bersama-sama untuk reben bentuk. Pegboard untuk reka bentuk manik dicipta pada awal tahun 1960-an (dipatenkan 1962, paten yang diberikan 1967) oleh Gunnar Knutsson di Vällingby, Sweden, sebagai terapi bagi rumah-rumah tua, tetapi kemudiannya mendapat populariti sebagai mainan untuk kanak-kanak. 

Reka bentuk manik telah terpaku kepada kadbod atau papan Masonite, dan digunakan sebagai trivets. Kemudian, apabila manik diperbuat daripada polietilena, ia menjadi mustahil untuk menggabungkan mereka dengan besi yang rata. Pada tahun 2005, Munkplast / Nabbi memperkenalkan perisian Photo Mutiara, yang menukarkan gambar digital reka bentuk manik. Manik Hama dibuat dalam tiga saiz: midi (diameter 5 mm), mini (2.5 mm) dan maxi (10 mm). Perler manik datang dua saiz dipanggil klasik (5 mm) dan Biggie (10 mm). Pyssla manik (oleh IKEA) hanya datang dalam satu saiz (5 mm).



Pelbagai jenis beaded bracelet DIY di sini>>