expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Saturday, August 10, 2013

TIPS PILIH BAJU RAYA

aSSALAMUALAIKUm....

Hai followers, circles. & friends....
Mesti ramai yang tertunggu-tunggu post baru Sis... Maaflah you all.. Sis sibuk sangat bulan puasa. Jarang dapat menghadap blog ni. Iyalah kan... Tahun pertama berpuasa dan beraya sebagai isteri. Rasa tak menang tangan nak buat kerja. Dari kerja memasak, mengemas, menjahit, membasuh... sampai buat kuih raya pun Sis buat. Alhamdulillah semuanya di bantu oleh suami.

JOM Bidadari Muslimah Kita Tengok Baju Apa Yang Sesuai Di Pakai Raya Ni

1. Menutup aurat.

Syarat utama mestilah mengikut syariat. Menutup aurat wajib bagi orang Islam. Menutup aurat itu bermaksud menutup yang hodoh. Seperti biasa pakaian mestilah longgar, tidak jarang, dan bukan colour-blocking (warna stiking & kontra). Tudung perlulah di labuhkan ke bawah dada. Kaki mestilah di sarung dengan stokin aurat. Baru ayu kan...? Dah settle syarat ni, bolehlah Sis gelar you all "Permata Syurga".

2. Selesa di pakai.

Ok selesa di pakai ni macam mana ya?! Haaa... senang saja. Mestilah dari pemilihan fabrik yang selesa. Seperti sutera, georgette, cotton, lycra dan macam lagi. Janji syaratnya SEJUK. Sebab Hari Raya kita banyak menziarahi saudara-mara dan kawan-kawan kita pagi petang siang malam. Betul tak you all?!

3. Update

Walaupun you all semua muslimah sejati yang mengikut suruhan syarak, tapi you all mestilah kene update trend fashion sekarang. Kan?! bagi yang muda tak usahlah pakai macam orang-orang usia 30-50-an pula. Stylish kan sikit. Tapi jangan over! Update dari segi design baju, warna, & jenis fabrik. Kena jaga market dik! Haha... Kan..?! Bukan untuk menunjuk-nunjuk, tapi harga diri. Sederhana, simple & menawan.

4. Warna apa?

Ini senang saja. Bagi yang berkulit gelap yang sangat gelap pilihlah baju yang berwarna gelap. Bagi yang berkulit tann atau sederhana cerah boleh pilih warna pastel. Warna pastel tu apa? OK warna pastel tu warna yang cerah tapi bukan terlalu cerah dan striking. Bagi yang berkulit putih gebu boleh pilih warna yang sangat lembut elakkan pilih baju yang berwarna gelap.

5. Design macam mana Sis?

Ok design mudah saja konsepnya. Ikut bentuk badan you all. Bukan yang fit. Maksud Sis jika you all mempunyai badan bentuk pear, you all boleh pilih baju yang mempunyai jalir bahagian pinggang hingga ke bawah. Kalau dada besar boleh pilih baju yang mempunyai jalur atau corak kecil bahagian atas. Jika you all mempunyai bentuk badan straight, you all boleh pilih baju yang mempunyai multiple design corak. Maksudnya boleh cari baju yang mempunyai banyak corak pada satu baju. Corak-corak ini membantu untuk menutup kekurangan bentuk tubuh you all.

6. Sesuai yang macam mana?

You all boleh pilih pelbagai jenis baju. Contohnya, baju kurung, kurung pahang, jubah, dress, kebaya dan blouse untuk bergaya di Hari Raya. Jangan pula you all pakai blazer nak jalan raya. Atau you all pakai jacket winter pula.... Seeloknya pakai pakaian tradisional Melayu. OK?!

Gambar di bawah ini di ambil spontan oleh my hubby. Shawl yang Sis gayakan ini adalah hasil rekaan Sis sendiri. Dan Sis yang jahit sendiri. Shawl ini boleh di pakai di kedua-dua belah bahagian depan dan belakang. Shawl ini sangat best di pakai, lembut dan sangat sejuk. Memang sesuai di pakai di Hari Raya tau you all... You all suka tak nak pakai shawl macam ni? Hehe...No comments:

Post a Comment